22.4.23

Nirsoutta ja kontrollia

Kun huomasin Kiran painon viimeksi pudonneen 6,4 kiloon (pitäisi olla 6,9 kg), aloin lisäämään voita Kiran ruokavalioon. Viikon rasvan lisäyksen jälkeen Kiran iho hilseili vähemmän, mutta paino pysyi ennallaan. Toki ei viikossa paljoa kerkeä lihoa, mutta olisin toivonut jonkinlaista muutosta puntarissa. Mutta nyt on sentään huomattu, että voi tai rasvainen ruoka ei ainakaan tällä hetkellä aiheuta närästysoireita tai ripuliakaan.


Koska Kiran nirsous ja painon lasku aiheuttaa pientä ahdistusta, otin riskin ja ostin erilaisia tuotteita millä on teoreettinen mahdollisuus sopia Kiran mahalle. Säilykkeitä, herkkuja, koiranmakkaroita ja nappuloita... Hauskaa oli se, että kun olin ostanut hevostuotteita ja lammastuotteita yms., mielestäni erikoisia ja varmaan hyvän makuisiakin tuotteita, niin Kiran haistelukierroksen perusteella ehdoton lemppari ja "heti tänne mulle" -tuote oli Pedigreen Tender goodness nappulat. :D Kira on joskus saanut maistaa Pedigreetä/Friskiesiä kun on ollut nuorempi ja se tykkäsi niistä, joten päätin kokeilla miten tämä maistuu (ja sopiiko enää mahalle). Ja sehän maistui hurjan hyvin ja sopi mahallekin. Mitä nyt kakkaa tuli aika paljon mutta se oli hyvää kakkaa! Se on pääasia.


Tein myös excelin, johon kirjailin Kiran syömisiä ja juomisia. Kira on edelleen halunnut öisin pissille, joten seurasin tarkkaan juomisen määrää. Vettä menee kupista vuorokaudessa 4 dl, mikä on normaali määrä. Rasituksen kasvaessa myös juominen lisääntyy, mutta sekin toki normaalia.

Ruokaa Kira syö päivän aikana yhteenlaskettuna reilut 100 g. Määrä tuntuu pieneltä, mutta vanhoja blogitekstejä lukiessa Kira on aina ennenkin syönyt reilu 100 g päivässä. Nyt vaan pitää jatkaa rasvan lisäämistä kun ei Kira suostu määräänsä enempää suuhunsa laittamaan.


Kun Kiralle ei kaikki ruoat aina kelpaa, niin nyt olen vähän testaillut että onko kyse puhtaasti nirsoudesta vai onko Kiralla mahdollisesti mahaongelmia... Kun Kira kiukutteli nälkäänsä ja tarjosin sitten kypsää hevosta, voita ja nappulaa, ne eivät tietenkään kelvanneet. Jätin ruoan lattialle tarjolle enkä tarjonnut muuta. Kira sitten lopulta söi ruoasta osan ja myöhemmin vielä lisää. Kyllä nyt täytyy alkaa uskomaan että ei sillä ole maha kipeä tai huono olo vaan ihan vaan nirso se enää on. Turhauttaa vaan kun Kira on hirveän nälkäinen ja sitten sille tarjoaa montaa ruokaa ja mikään ei kelpaa, ja sitten Kirakin jo luovuttaa ja lähtee pois. Joskus sitten arvaukseni osuu oikeaan mitä Kira haluaa ja se syö isojakin määriä. Ihan olen kyllä itse Kiralle opettanut tämän tavan että tarjotaan aina parempaa kun kipeänä oli tärkeää että se edes jotain syö. Mutta nyt terveenä ollessa ei se ole ollut kuitenkaan päivääkään syömättä, kyllä sille sitten riittävässä nälässä jokin aina kelpaa.


Keskiviikkona oli Kiran kontrolli, samalla katsottiin paino ja se oli noussut 6,5 kiloon! Hurraa! Samaa menoa siis jatketaan. Verikokeista katsottiin maksa- ja munuaisarvot, pvk ja haimalipaasi. Haiman tulos tulisi myöhemmin, muut saman päivän aikana. Maksa-arvot olivat hieman koholla, mutta siis todella vähän vain. ALAT viimeksi 137 ---> 268 ja AFOS 159 ---> 333. Arvothan voivat seilailla ylös-alas ja nämä eivät ollenkaan huolestuta minua eikä kyllä lääkäriäkään. Munuaisarvoista KREA oli normaali mutta UREA hieman koholla. Tämäkään ei lääkäriä huolestuttanut, sillä koska krea oli normaali, niin urean nousu voi johtua esim. proteiinipitoisesta ruoasta tai vähästä juomisesta. Kaikki muut arvot olivat viitearvoissa, haima-arvoa vielä odotellaan, sitten päätetään seuraavasta kontrollista. Kunhan Kiran paino ei jatka laskemistaan, en huolestu enkä mieti noita arvoja sen tarkemmin.

"Kumpa tämä lumi ei ikinä sulaisi pois!"

2 kommenttia:

  1. Ikuisesti säilyvää lumikasaa meillä lapinkoiratkin toivovat! :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisipa sellainen mahdollista säilyttää!

      Poista

Rakas Kira

Elämä on jatkunut eteenpäin, vaikka ikävä onkin murskaavaa. Välillä on parempia päiviä ja välillä huonompia. Kiran tuhkia jouduimme odottele...