26.5.16

Raakaruokinnasta

Raakaruokinnan aloittaminen tyhjästä ei ole helppoa, mutta loppujen lopuksi se ei ole kuitenkaan vaikeaa. Matikkaa joutuu paljon käyttämään, mm. pitää laskea kuinka paljon koira tarvitsee mitäkin vitamiinia ja kivennäistä. Meillä perustana on liha, jonka lisäksi saa vähän nappuloita. Nappuloiden määrä ruoassa on niin vähäinen, että en ala laskemaan niistä saatavia vitamiinimääriä.


Vaikka Kiran ruokavalion pääosana on liha, saattaa sen jonain päivinä korvata esim. kuha. 100g kuhaa täyttäisi samalla Kiran päivän d-vitamiinitarpeen. Eri lihojen ja elinten vitamiini-, proteiini- yms. pitoisuudet löytyvät osoitteesta Fineli.fi.

Liha ja kala: 
Lääkekuurien jälkeen vatsa kestää todistetusti poroa, peuraa, broileria ja kalkkunaa. Seuraavaksi vuorossa nauta. Yritän pitää rasvan määrän kohtuullisena.
Raakaa kananmunaa maha ei ainakaan vielä kestä.

Lihaa 80-100g riippuen rasituksesta.

Kalasta etenkin kuha sopii Kiran vatsalle. Pieni määrä lohta on myös ok.

Luut ja rustot:
Kokeilin viimeksi jokunen kuukausi sitten ja silloin ainakin tuli ripuli. Nyt kun maha ollut pitkään hyvässä kunnossa niin voisin kohta kokeilla uudestaan.
Luuta tarvitsisi 6,5g kalsiumin tarpeen täyttöön, rusto menisi hampaiden huoltona.

Nappulat: 
Kiran maha kestää tietyt nappulamerkit. Tällä hetkellä menee Trovetin dpd kun halvalla sain.
Nappulaa ruoassa n.5-15g. Toimii lähinnä kuidun lähteenä.

Lisäravinteet:

A-vitamiini
Naudan maksaa 10-20g 1-2krt/vk.

D-vitamiini
Sana-sol D-tipat. 2-3tippaa päivittäin.

E-vitamiini
Vitatabs E, 1 kapseli kahdesti viikossa.

Sinkki
2tbl Biotiini fortea päivittäin.

Kalsium
Kalkkirekku n.1tl päivittäin.

Magnesium
Mietinnässä.

Jodi
Ripaus merilevää päivittäin.

Öljyt
Tällä hetkellä kokeiluun pääsi Tujoma kirjolohiöljy. Vatsa ainakin kestää.

Määrät ovat laskettu ylläpitotarpeen mukaan. Olen ostanut sumppu.info:sta seuraavat teokset (tartuin tarjoukseen näiden pakettihinnasta) Koiran raakaruokinta, Vitami ja raakaruokinnan suunnittelu. Näitä ennen piti googlettaa ja etsiä jokaisesta vitamiinista omat tietonsa, nyt on kaikki samassa paketissa.

Kiran kanssa ei siis juuri nyt harrasteta mitään ihmeellistä, käydään pitkillä lenkeillä ja tavataan tuttuja koiria. :) Jos Kira tekisi tosi rasittavaa liikuntaa niin määrät olisivat isommat ja listassa olisi ainakin pari lisäravinnetta lisää. :D

Itselläni on omat vitamiinit, mutta e-vitamiinipurkista syödään molemmat.

2 kommenttia:

  1. On nää ruokajutut niin yksilöllisiä. Meillä vanhempi (6kg) syö 100g lihaa+1dl nappulaa ja pentu (8kg, nyt 6kk) syö 150g lihaa ja 2dl nappulaa. Hirveitä määriä miun mielestä enkä tiedä mihin nää kuluttaa niin paljon... Ei liikuta erityisen paljon.

    P.s. Kiran kesäturkki on niin kaunis. ��

    VastaaPoista
  2. Joo se riippuu koirasta tosi paljon että paljonko ruokaa tarvii. Pentuhan kuluttaa muutenkin niin paljon, niin isoa ruokamäärää en ihmettele :) Kirahan on sterkattu että senkin takia menee vähän vähemmän.
    Kira kiittää kehuista!

    VastaaPoista

Rakas Kira

Elämä on jatkunut eteenpäin, vaikka ikävä onkin murskaavaa. Välillä on parempia päiviä ja välillä huonompia. Kiran tuhkia jouduimme odottele...