28.2.23

Maksa-arvot huolestuttavan korkealla

Kiran vointi on ollut mitä mainion viime aikoina. Uloste on ollut kiinteää monta viikkoa, yksittäisiä löysiä lukuun ottamatta. Kunnes torstaina Kira ei syönyt mitään ja oksenti limaa pariin otteeseen. Myöhään illalla tuli sitten kipukohtaus ja Kira tärisi. Siinä sitten sai taas miettiä, että onko vaiva niin akuutti että mennään päivystykseen vai odotetaanko aamuun. Koska todennäköistä oli, että vaiva olisi mahasta tai suolistosta niin päädyttiin antamaan litalginia. Se auttoi 30min kuluttua ja Kira alkoi nukkumaan.

Aamulla Kira alkoi jo riskaamaan ruokaa ja söi hyvällä ruokahalulla. Mutta koska Kiralla on ikää ja maksa-arvoja seuraillaan, niin totta kai halusin käyttää lääkärissä tarkastuksessa. Vielä viikonloppukin oli tulossa. Kira myös oli edelleen vähän väsynyt, mikä ei nyt tosin ole ihme jos maha on ollut kovin kipeä. 

Lääkärissä ei todettu mitään kummallisuuksia, ja kun Kira oli alkanut syömäänkin niin asiat olivat aika hyvin. Saatiin kuitenkin ohje antaa antepsinia ja cereniaa. Maksa-arvot otettiin ja niistä tuloksia mentiin odottelemaan kotiin. Mutta kun tulokset tulivat, olin aika järkyttynyt. ALAT oli noussut viime kerran arvosta 905 --> 3898 ja AFOS viime kerrasta 440 --> 1094. Lääkäri totesi, että ei voida tämän päivän perusteella tietää oliko Kiran oireilulla ja näillä arvoilla yhteyttä. 

Ostettiin Kiralle liveron acute -ravintolisää, jota syötettiin muutama päivä. Eipä tässä sitten oikein muuta voi kun odotella. Kuukauden päästä olisi uusi kontrollikäynti. Lääkäri olisi halunnut että annamme Samylinia tai vastaavaa ja voitaisiin kokeilla hepatic kuivaruokaa. Päädyttiin kuitenkin äidin kanssa siihen että näin ei tehdä. Ripulin riski on suuri molemmissa ja niiden antaminen olisi nirsolle Kiralle kiusaamista. Ei ole sen arvoista.

Sen sijaan mitä tässä tilanteessa aion tehdä on se, että huolehdin Kiran ruokavaliosta tarkemmin. Mikään ruokavalio tai lisäravinne ei Kiran maksaa paranna, mutta en halua olla tekemättä mitään. Joten, Kiran ruokavalio pysyy edelleen pääosin samana koska maha voi nyt niin hyvin, mutta vitamiinilisät tulevat kuvioihin. Maksaa ja maksalaatikkoa Kira on saanut säännöllisesti kerran viikossa. Lisään nyt mukaan e-vitamiinin, c-vitamiinin ja ehkä d-vitamiinin ja sinkin. En muista että aikaisemmin ripulia olisi e:stä tai c:stä tullut, mutta d:stä ehkä. Annan kuitenkin yhtä vitamiinia pikkuriikkisen kerrallaan ja katson kuinka käy. Jos tulee ripaska - niin ei sitten anneta.

Huoli on kova ja mielen valtaa välillä epätoivo, välillä taas toiveikkuus. Kira on nyt äärettömän pirteä ja oma itsensä, joten mennään päivä kerrallaan.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rakas Kira

Elämä on jatkunut eteenpäin, vaikka ikävä onkin murskaavaa. Välillä on parempia päiviä ja välillä huonompia. Kiran tuhkia jouduimme odottele...