Tätä tekstiä kirjoittaessa Kiran sterilisaatiosta on kulunut tasan vuosi.
Monet ovat kahden vaiheilla, että vievätkö koiransa sterilisaatioleikkaukseen. Netissä puhutaan kovasti leikkauksen hyödyistä ja haitoista, välillä kovaankiin ääneen. Kerron tässä tekstissä Kiran sterilisaatiosta, vähän itse toimenpiteestä, miksi tähän päädyttiin ja miten se vaikutti Kiraan. Loppuun olen laittanut muutamia lukemisen arvoisia linkkejä. Leikkaus vaikuttaa jokaiseen koiraan eri tavalla, tässä kerron omat kokemukset.
Taustaa
Kira steriloitiin sen ollessa hieman vajaa 6 vuotta vanha.
Juoksut olivat olleet aina säännölliset, tulleet noin 7kk välein.
Merkkailu on ollut lenkeillä runsasta myös juoksuajan ulkopuolella.
Vuoto juoksuaikana oli erittäin niukkaa, piti itsensä hyvin puhtaana.
Ei ollut ikinä näkyviä valeraskausoireita.
Kira ei ole saanut pentuja.
Ruokana Kira saa lihaa/kalaa/sisäelimiä/nappuloita/ruanjämiä/ravintolisiä yms.
Miksi?
Kiralla oli todettu trombosytopenia, joka oli juuri saatu lääkkeillä kuriin. Juoksut olivat sairauden/lääkkeiden takia myöhässä, ja elimistön normalisoituessa oli pelko juoksujen alkamisesta. Juoksun aiheuttama stressi olisi saattanut laukaista trombosytopenian uudestaan, kun sairauden aiheuttaja ei ollut tiedossa.
Halusin myös eliminoida kohtutulehdusriskin. Ilman trombosytopeniaa olisi Kira joka tapauksessa steriloitu.
Milloin ja missä, hinta?
Kira steriloitiin 27.1.2016 Helsingin Yliopistollisessa eläinsairaalassa.
Toimenpide tuli maksamaan verinäytteiden kanssa 406,75e. Kira painoi tuolloin 6,9kg.
Haava leikkauspäivänä ja 11pv leikkauksen jälkeen. |
Toimenpide, toipumisaika, haavan suojaus?
Eläinlääkärin kirjoittama teksti: "Kiralta poistettiin kirurgisesti munasarjat ja osa kohtua yleisanestesiassa. Toimenpiteen aikana Kira sai suonensisäisesti nesteytystä ja kipulääkitystä. Leikkaushaavssa on sulavat ompeleet eikä niitä tarvitse poistaa."
"Kiralla tulee pitää kauluria 10-12pv ajan jotta se ei pääse nuolemaan leikkaushaavaa.
Kira ei saa hyppiä eikä riehua 10-12pv leikkauksen jälkeen ja ulkoiluna on sallittu vain hihnalenkit."
Koko kohtua ei siis otettu pois, sillä se oli normaalin näköinen ja jäljelle jätetty surkastuu itsestään pieneksi.
Leikkaushaava oli erittäin pieni, yllätyin kuinka siistiä jälkeä olivat tehneet. Kira sai kipulääkkeinä Metacamia ja Tramalia, eikä ollut ollenkaan kivulias koko toipumisaikana. Väsyneempi ja normaalia hitaampi Kira oli tottakai, mutta itse haava tai sen ympärys ei ollut kipeä. Kannoin Kiran rappuset ylös ja alas noin viikon ajan.
Käytin Kiralla suojapukua, mikä toimikin aluksi erinomaisesti. Kira kuitenkin tajusi että pääsee nuolemaan haavaa puvun läpi. Sitten siirryimme kauluriin.
Leikkaushaavan päähän tuli pieni patti reilun viikon jälkeen leikkauksesta. Puristamalla tuli verensekaista eritettä. Eläinlääkäri epäili lankareaktiota, mikä on yleistä ja vaaratonta. Tehtiin bakteeriviljely varmuuden vuoksi ja siinä oli kasvua, joten Kira joutui antibioottikuurille. Herkkyysmäärityksen jälkeen vaihdettiin antibiootti tehokkaampaan. Sitä en tiedä, että oliko Kiran nuoleminen aiheuttanut tämän patin, vai patti nuolemisen. Kauluria pidettiin loppuaika ja Kira tottui siihen nopeasti. Ulkoillessa pidin itsetehtyä suojaa vatsan ympärillä, sillä maa oli loskainen ja märkä.
Vaikutus turkkiin ja luonteeseen
Turkin laadun muutos kuvina on tekstin lopussa.
Kun Kira steriloitiin, oli se juuri lopettanut karvanlähdön, joten turkkia ei ollut nimeksikään. Turkki kuitenkin kasvoi nopeasti takaisin ja siitä tuli tuli paksu ja pehmeä, sekä takkuuntui hieman helpommin. Keväällä sitten ajelin turkin alas kuumien kelien takia, tätä olen tehnyt aikaisempina vuosina eikä ajelu vaikuta turkkiin millään lailla. Karva kasvoi taas nopeasti takaisin, pohjavilla jälleen ensimmäisenä. Kun päälliskarvat alkoivat kasvaa, olivat ne harvat ja helposti takkuuntuvat. Jotta turkki olisi näyttänyt hyvältä, jouduin harjaamaan Kiraa päivittäin. Päälliskarva ei ollut enää yhtä sään kestävää kuin ennen sterilointia. Vähän aikaa sitten leikkasin kaikki pitkät takkuuntuvat karvat ja jätin lämpimän pohjavillan. Nyt turkki ei takkuunnu mutta pitää Kiran lämpimänä. Onhan se kuitenkin paljon pehmeämpää kuin aikaisemmin.
Turkin laadun muutos ei minua eikä Kiraa haittaa.
Luonteessa ei ensin huomattu muutosta. Nyt ollaan kuitenkin koko perheen voimin nähty kuinka pirteä, energinen ja huomionhakuinen Kira on. Isän sanoin "Kira elää uutta nuoruuttaan". Tämä on ollut vain positiivista!
Lihominen on herkässä, ruohalu on pysynyt samana.
Loppusanat
Koirien sterilointi ja kastrointi herättää nykyään paljon mielipiteitä. Osa on sitä mieltä että koiraa ei missään nimessä saa leikata muuta kuin pakon edessä, toiset ovat sitä mieltä että kannattaa leikkuuttaa niin nuorena kuin mahdollista. Jotkut pelkäävät kohtutulehduksen riskiä, toiset leikkauksen jälkeisiä vaikutuksia. Minusta koiran leikkauttaminen on omistajan oma asia, eikä ketään tulisi puhua ympäri vain siksi, koska oma vakaumus on niin vahva.
Sterilointi ja kastrointi ovat nykypäivänä niin rutiineja toimenpiteitä, että perusterveen koiran kohdalla itse leikkausta ja anestesiaa ei tarvitse omistajan jännittää. Iäkkäämmän mutta terveen koiran verinäytteet olisi hyvä tutkia ennen leikkausta.
On hyvä tehdä hieman kyselyjä eläinklinikoilla että miten leikkaus siellä suoritetaan ja paljonko toimenpiteelle tulisi hintaa. Kallis hinta ei takaa parasta laatua, eikä halvin takaa laadukkaasti suoritettua toimenpidettä. Tähystyksellä suoritettu sterilointi on kalliimpi mutta haava pienempi.
Vakuutukseen sterilointi ja kastrointi ei normaalisti mene. Jos leikkauksen syynä on esimerkiksi jokin sairaus minkä takia eläinlääkäri suosittelee tätä toimenpidettä, kannattaa ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöön ja kysyä korvausmahdollisuutta.
Sterilointiin/kastrointiin liittyviä linkkejä
Koiran sterilisaatio ja kastraatio
Eläinlääkärin mietteitä - sterilointi kannattaa aina
Koiran sterilisaatio - hyödyksi vai haitaksi?
Ennen vuoden ikää kastroiduilla uroksilla tuplasti lonkkavikaa
Ennen sterilointia. Ajeltu turkki ja täysi turkki. |
(Kiralla karvanlähtö vas. kuvassa) Viikko leikkauksen jälkeen - 3kk leikkauksen jälkeen |
4kk leikkauksen jälkeen - 5kk leikkauksen jälkeen |
9kk leikkauksen jälkeen - vuosi leikkauksen jälkeen. (Karvoja trimmattu oik. kuvassa.) |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti