22.9.24

Raakaruokintaa

Karulla todettiin jonkin aikaa sitten korvassa hiiva ja lisäksi ihossa on pieniä hotspotteja. Hotspotit tulevat esim. kainaloon tai pakaroihin, eli paikkoihin mihin kosteus jää viipymään. Onneksi paranevat itsestään eivätkä leviä isommaksi, mutta ikävä vaiva kuitenkin. Tuon turkki on niin äärettömän tiivis, että helposti jää kosteus muhimaan. Keskikesällä Karun tassunpohjat myös kutisivat ja niitä puri jonkin verran.

Korvan hiiva on saatu hoidettua ja pienet ihotulehdukset on lääkäri katsonut. Kun Karulla nämä vaivat alkoivat ilmenemään, pohdin Karun ruokintaa. Karu on pennusta asti saanut puolet nappulaa ja puolet lihaa, sekä tarvittavat lisäravinteet. Nappuloita on kokeiltu erilaisia, kun eivät meinanneet sopia tuon mahalle. Kakka silloin tällöin löysällä ja välillä hyvä, mutta ajattelin kakan löysyyden johtuvan herkuista ja puruluista. Löysä kakka ei tyhjentänyt anaalirauhasia kunnolla ja välillä peppua täytyi pyyhkiä kun anaalirauhaserite valui pepusta.


Päätin jättää nappulat pois ruokavaliosta ja lisäsin kuidun lähteeksi pellavasiemenrouheen. Lisäravinteetkin laskin uusiksi. Ajattelin että jos nappuloiden pois jättäminen auttaisi ihotulehduksiin ja ehkäisisi korvan hiivan uusiutumista ja tassujen kutinaa. Kakan koostumus ainakin parani välittömästi. Herkut ja puruluut eivät olleetkaan syy löysään kakkaan.


Hotspotteihin ruoalla ei ole ollut vaikutusta, niitä tulee ja menee edelleen. Lääkäri oli sitä mieltä, että ruokavaliota ei tarvitse tämän takia lähteä muuttamaan. Ajattelin sitten että no selvä, annan noita nappuloita sitten kun niitä kerran on tullut ostettua. Parin päivän jälkeen Karu alkoi jyrsimään tassunpohjaansa ja kakkasi löysää kakkaa - silloin päätin että täysi raakaruokinta Karun kanssa on tullut jäädäkseen ja lahjoitin kaikki nappulat kaverilleni.

Lihana Karu saa tällä hetkellä kalkkunaa, sikaa ja sika-nautaa sekä sian sydäntä. Lohtakin ostin nyt kokeiluun. Turvotettu pellavansiemenrouhe kuiduksi ja silloin tällöin kananmunaa raakana/keitettynä. Lisänä saa joka päivä maksaa, E-vitamiinia, kalsiumia, sinkkiä, glukosamiinia ja jodioitua suolaa sekä kaksi kertaa viikossa D-vitamiinia.


Kalsiumin, glukosamiinin ja E-vitamiinin ostan isoissa pakkauksissa ja laitan sitten noihin pienempiin pakkauksiin, mistä ne on helpompi annostella. Ison koiran kanssa tulee halvemmaksi ostaa hevospuolen/ihmispuolen tuotteita, jotka ovat siis samoja kuin koiralle tarkoitetut tuotteet, mutta isommissa pakkauksissa ja pienempään kilohintaan. Sydän on laadukasta lihaa, mutta vähärasvaista. Olen ne saanut tähän mennessä ilmaiseksi.

Sydämet sulamassa pilkkomista varten.

Karun ollessa vielä pieni pentu, annoin kokeiluksi kanankaulan ja silloin meni ripulille. Nyt kun maha on pitkään toiminut hyvin, ajattelin kokeilla taas noita rustoja. Olisi kiva jos voisi antaa esim. kalkkunan kaulaa silloin tällöin jyrsittäväksi. Aidoista luista tuo koiruli tykkää myös, mutta siinä on aina riski että joku hammas lohkeaa, joten niitä en viitsi enää antaa.

Pellavasiemenrouhetta, sian sydäntä, sika-nauta jauhelihaa, kananmuna, kalsium, glukosamiini, D-vitamiini, E-vitamiini, sinkki ja suola.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti