19.9.21

Satunnaisten vatsakipujen syy selvisi

Olen tänne varmaan aikaisemmin kirjoitellut Kiran kipuilusta valjaita laittaessa ja kivun syyksi luultiin selän jumia. Kiran kivut kuitenkin olivat todella kovat keskiviikkona ja torstaina päästiin lääkäriin. Ultrassa todettiin sappirakossa sakkaa, osa jo tiivistynyttä, sekä mukoseelea. Mukoseele on ilmeisesti liman kaltaista rakennetta, joka kasvaa ympäri sappirakkoa. Kiran sapessa tätä oli 1/3 sen tilavuudesta. Tämä on pienten koirien, erityisesti shetlanninlammaskoirien ongelma. Jos sappi täyttyy mukoseelesta liikaa, se voi revetä, jolloin se tarkoittaa eutanasiaa.

Täytyy sanoa että diagnoosi oli helpotus. Ensinnäkin nyt kaikki satunnaiset kipuilut käyvät järkeen eikä tarvitse enää arvuutella. Lisäksi olin pelännyt jo tyyliin levinnyttä syöpää, joten oli tämä siihen verrattuna parempi uutinen.


Tilanne on kuitenkin erittäin harmittava ja täytyy tehdä suuria päätöksiä. Kira on jo iäkäs koira, joten se tuo tähän tilanteeseen omat haasteensa. Hoitona kun tähän on kaksi vaihtoehtoa. Kiralle voidaan aloittaa lääkitys, joka edistää sappirakon tyhjentymistä (ursochol) ja toivoa että tämä toimii. Toinen vaitoehto on sappirakon poistoleikkaus. Lääkityksessä hyvä puoli on se, että leikkausta ei tarvita ja jos se toimii, Kira voi elää kivutonta loppuelämää vain puolikkaalla tabletilla päivässä. Ongelma tässä taas on se, että lääkitys saattaa aluksi auttaa ja myöhemmin teho loppua. Jos näin käy esim. vuoden päästä, ei Kiraa enää välttämättä kannata leikata, joten se olisi sitten eutanasia. Tällä hetkellä Kira on hyväkuntoinen ikäisekseen, eikä sillä ole taustalla vakavia sairauksia, mikä puoltaa leikkausta. Lisäki Kiran maksa-arvot ovat normaalit, joka lisää mahdollisuutta leikkauksen onnistumiseen. Lääkäri oli sitä mieltä että Kiran voi vielä leikata, mutta jahkailla ei voi kovin pitkään. Hän antoi aikaa noin puoli vuotta, minkä aikana leikkauspäätös pitäisi tehdä. Kun mittelit voivat elää pitkään, niin sekin puoltaa leikkausta, sillä Kiralla voisi olla monta kivutonta vuotta edessä. Tietysti minua huoletti miten Kira kestää leikkauksen ja kivut, kun poskihampaan poiston jälkeen Kira oli kovin sekaisin ja kipeä. Vaikka sappirakon poisto on keskisuuri leikkaus, voi olla että tuo hampaan poisto oli kipeämpi, kun siinä pitää porata ja kaivella että hampaan sai pois. 


Aloitettiin aluksi tuo lääkitys, jotta saadaan miettimisaikaa että pitäisikö Kira leikata. Tässä päivien kuluessa olen kallistunut leikkauksen puolelle. Se olisi aivan kamalaa, jos lääkitys ei myöhemmin enää auttaisikaan ja pitäisi päätyä eutanasiaan. Sappirakon repeäminen olisi myös erittäin kivuliasta. Lisäksi Kiran hyväkuntoisuus puoltaa leikkausta. Jos Kira olisi kovin kankea ja väsynyt muutenkin niin tilanne olisi vaikea, mutta Kirahan on kuin nuori koira. Lisäksi minulla on tulossa viikon loma nyt alkutalvella, joten se oli täydellinen aika leikkaukseen kun voisin olla Kiran kanssa vain kotona. 

Kontrolliultra on kuukauden kuluttua, jolloin katsotaan toimiiko lääkitys. Tärkeintähän on että lääkitys auttaisi kipuihin. Mutta tuo Kiran oireilu on aika yllättävää. Sillä ei ole kipuja, jos joku on koko päivän kotona ja Kira pääsee ulkoilemaan aamusta ja vaikka syömään. Mutta jos se on ollut yksin päivän kotona, se on todella kipeä iltapäivällä.

Hyvää pohdintaa päätökseen tuo tuore julkaisu juurikin tästä aiheesta, eli koirien mukoseelesta ja kuolleisuudesta. Voit lukea sen tästä. Senkin perusteella leikkaus voisi Kiran kohdalla olla parempi vaihtoehto. Tämä on vaikea aihe, sillä iän puolesta pitää miettiä että tekeekö leikkauksen Kiran vai minun vuoksi. Eli mikä on oikeasti järkevä vaihtoehto Kiran kannalta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Sosiaalistamista kaikilla mausteilla

Nyt on Karu saavuttanut 12 viikon iän, joka tarkoittaa sitä, että teoriassa paras sosiaalistumisvaihe on ohitse. Tämähän ei ole tietenkään k...